Bøger
 

Nu taler jeg. Brev til min datter.
Udkom 21. januar 2022 på Forlaget Grif. Ude i 5. oplag.

Et selvbiografisk essay om de erfaringer, der har formet forfatterens – og hendes generation af kvinders liv.
I dette ærlige og åbne brev til sin datter undersøger Rikke Viemose med udgangspunkt i sit eget liv og sin historie, fra hun var barn til nu hvor hun er i 50’erne, hvorfor så meget er gået i stå på ligestillingsområdet i de seneste årtier.
”Det her brev er et angreb på et system, vi alle er med til at opretholde, inklusiv mig selv. Ikke fordi jeg vil, men fordi jeg er fanget i det, fordi jeg er prisgivet det, ligesom du er det. Vi er alle bedst tjent med at se det, virkelig se det. At anerkende, det er sådan det er, og at vi nu må gøre op med det. Nu vil jeg væve det tæppe synligt for dig. Nu taler jeg,”  lyder det i indledningen til bogen.
En bog, der – i lyset af den aktuelle #MeToo-bevægelse – bruger personlige erfaringer til at vise, hvordan både mænd og kvinder selv i dag er fanget af fordomme om køn.

Anmeldere om bogen:

”Stilfærdig i sit anslag, men larmende i sine budskaber. Masser af tunge skyts.” – Politiken

”Historien om hverdagssexisme, der har manglet i #MeToo-debatten (…) Helt oplagt på enhver gymnasieklasses pensumliste.”
– Information

”En både personlig, historisk og sociologisk tour de femme.”
– Jyllands-Posten

 ”Rikke Viemoses debatbog om ligestilling og feminisme anno 2022 er veludført og burde blive læst af mange”
– Weekendavisen

 

Læsere om “Nu taler jeg”:

“Nu har jeg (endeligt) hørt “Nu taler jeg”, behageligt oplæst af forfatteren. Jeg må med skam sige at det var faktisk lidt af en øjenåbner for en ældre, privilegieblind, hvid mand, som nu med klar røst kan kalde sig feminist.”
– Peter Ditlevsen, professor, Niels Bohr Instituttet

“Tak for din vidunderlige bog, Nu taler jeg: Brev til min datter, som jeg lige er blevet færdig med at lytte. Jeg faldt tilfældigt over den på Mofibo. Hvor heldig har man lov at være?! Jeg har slugt den på lidt over et døgn, og undervejs købte jeg den også lige i julegave på nettet til mine feministiske døtre på 29 og 31. Vil efterfølgende købe flere til andre unge og gamle. Den er så lærerig!”
– Anna Mette Exner, arkitekt

“Den er så uafviselig og så sindssygt stærk – og Gud hvor er der meget brug for den.”
– Iben Maria Zeuthen, journalist

 ”Din bog er øjenåbnende, og din fremstilling overbeviser fra først til sidst i kraft af sin personlige oprigtighed. Det er alt sammen stærkt og smukt og modigt gjort.”
Jens Smærup Sørensen, prisvindende forfatter til bl. a. ”Mærkedage”

”Stille, insisterende og stærkt skriver Rikke det brev til sin datter, en hel generation af kvinder kunne være medunderskrivere af. Glæd dig.”
Vibe Klarup, generalsekretær for Amnesty International Danmark

”Jeg har også læst Rikkes bog og applauderer!”
Birgitte Possing, forfatter til ”Argumenter imod kvinder”

””Nu taler jeg” er også en sjælden feministisk fortælling om kærlighed (…). En dannelsesfortælling om hvordan to unge mennesker forelsker sig, bliver forældre og forandrer sig og bliver klogere og kærligere voksne sammen.” 
“Jeg blev glad, mens jeg læste, fordi du sætter dig selv på spil i smukkeste rødstrømpeånd: Gør det private politisk! Ja for filan da! Vi skal brodere den parole med guldtråd på regnbuefarvede faner og bære dem stolt frem i fællesskab.”
– Pia Fris Laneth, forfatter til ”Lilys Danmarkshistorie”

 

 

“Håndbog for privilegieblinde mænd” udkom november 2022.

Her er bogen til manden, som synes, at ”krænkelseskulturen” breder sig ud over det hele; at #MeToo er gået for vidt; at kritikken af den hvidaldrende mand for at diskriminere kvinder er uretfærdig – for selv er han jo ikke sådan. Som ikke helt forstår, hvad hans teenagedøtre mener, når de bebrejder ham for at mansplaine.

Men selv om han er træt af kritikken, så vil han faktisk gerne forstå, hvad det er, hans kone, døtre, mor og kvindelige kollegaer m.fl. taler om. Med andre ord: Han er forandringsparat.

HÅNDBOG FOR PRIVILEGIEBLINDE MÆND er en sjov og underholdende guide til dem, der indimellem har det lidt stramt med feminismen. Nøgternt og ikke uden humor dekonstruerer forfatteren de mange myter og forudfattede meninger, man(d) kan have om feminisme og feminister, sexisme, LGBT+; sex og samtykke mm.

Journalistens værktøj

En teoretisk og praktisk mediehåndbog til erhvervsskolernes journalistiske undervisning.
Udgivet af Dansklærerforeningens Forlag i 2006.

 

 

Skriv en avis

En teoretisk og praktisk mediehåndbog til undervisning i folkeskolens overbygning. 
Udgivet af Dansklærerforeningens Forlag i 2004.

“Her er et didaktisk træfsikkert og fagligt velfunderet materiale, som, vigtigst af alt, har en tydelig fornemmelse for dialogisk medieundervisning (…) Det er en helt igennem velfungerende teoretisk og praktisk mediehåndbog til danskundervisningen i 7.-10. klasse, som jeg varmt kan anbefale.”
Anmeldelse i Folkeskolen

 

Bidrag til antologien “Børnelitteratur – læsninger og undervisning 2005”.