Foredrag &
under­visning

Aktuelle foredrag, som jeg kan bookes til:

 

Orwell og kvinderne

Findes der mon nogen forfatter, der bedre end George Orwell har advaret mod totalitarisme og undertrykkelse? 

Tænk på ”1984”, tænk på ”Animal Farm”. Nu viser nye oplysninger og bøger om forfatteren imidlertid, at han havde en kæmpe blind vinkel, når det handlede om kvinders rettigheder. Både i sit forfatterskab og i sit eget liv behandlede han ikke kvinder særligt godt, selvom han var dybt afhængig af dem. 

En af de kvinder, han ikke gav den anerkendelse, hun fortjente, var hans egen, veluddannede kone: Eileen O’Shaugnessy var reelt hans redaktør, og hun var med til at løfte forfatterskabet og føre det til den succes, vi kender. Titlen på hans største succes, “1984”, havde han endda fra et af hendes digte.

I dette foredrag ser Rikke Viemose på, hvor stor en betydning, George Orwell har haft, men også på, hvordan forfatteren og siden hans biografister har skrevet kvinderne ud af historien. 

 

Biroller i kulturen

Er du ligeglad med, om en sang er skrevet af en mand, om et kunstværk er skabt af en kvinde eller hvilket køn, forfattere har? Måske tænker du, at du “ikke ser køn”? Så er der faktisk større sandsynlighed for, at dine kulturelle valg er kønnede. 

Vi taler om, at kunst og kultur skal udfordre os på vores eksistens og holdninger. Dansk litteratur, film, kunst og musik afspejler, hvem vi er – som mennesker, som danskere. Omvendt formes vi også af det, vi hører, ser, læser og oplever.

Men hvad betyder det så for os, at:

…langt de fleste værker på vores største museer er skabt af hvide mænd.
…hvide mænd har langt flere roller i danske film end kvinder og minoriteter.
…streamingtjenesterne fremmer mandlige musikere i deres algoritmer frem for kvindelige.
…avisernes anmeldere er mere rundhåndet med stjerner til mænds bøger.
…den officielle litteraturkanon for gymnasierne kun indeholder én kvindelig forfatter ud af 14.

Bliver vi ikke snydt for nogle af de værker, der kunne udvide vores verden og give os nye perspektiver på livet, når kvinder og minoriteter igen og igen kun spiller biroller?

I dette foredrag ser Rikke Viemose på, hvordan den manglende ligestilling i dansk kultur begrænser både kunstnernes udfoldelse og kulturforbrugernes adgang til nye tanker og værker.

 

 

Nu taler jeg – en historie om hverdagssexisme

Bogen ”Nu taler jeg” handler om at vokse op som pige og blive kvinde i et samfund, der officielt er ligestillet, og hvor man som kvinde får at vide, at man har de samme muligheder og vilkår som mænd. Men er det sandt, og hvordan ser den historie egentlig ud indefra?
Med udgangspunkt i sit eget liv og sin anmelderroste bog, ”Nu taler jeg”, fortæller Rikke Viemose hudløst ærligt om sit eget liv og om vores forskelsbehandling af kvinder og mænd. 
Foredraget bygger på forfatterens egne erfaringer gennem fem årtier og tager os med i alle de sammenhænge, hvor den subtile sexisme – hverdagssexismen – trives:
I skolen, på arbejdspladsen, i de offentlige rum, men også i familien, i ægteskabet og blandt venne

 

Jeg har undervist i journalistik og kommunikation i en årrække på Updates (det nuværende DMJXs)  diplomkurser og som ekstern lektor på RUC.

Gennem Update stod jeg også for skræddersyede kurser om journalistik og kommunikation for private organisationer og en enkelt gang for medielærerne på et gymnasium.

Derudover har jeg holdt  foredrag om:

  • Har bogen og bogbranchen en fremtid?
  • Strategien bag successen med Thiemers Magasin
  • Amerikansk litteratur og kunst efter 9/11
  • Alice Munros forfatterskab
  • Richard Russos roman, “Empire Falls”
  • Bogomslag, der sælger